Toelichting

Aanleiding 

Huurders van winkelruimte (7:290 BW) in het centrum van Amsterdam kampen met problemen vanwege het Coronavirus.
De NOW-regeling van de overheid dekt niet de volledige schade (zelfs niet de volledige loonkosten) waardoor ze het financieel het steeds slechter hebben.
De verhuurders van bedrijfsruimten in het centrum van Amsterdam hebben op dit moment nog een weigerachtige houding om in goed overleg met de huurder tot afspraken te komen over de hoogte van de huurprijs. Daarnaast lijkt voor het overgrote deel de bereidheid te ontbreken voor verhuurders om in overleg te treden over een reële opschorting/kwijtschelding van de huur. 

Daarbij speelt niet alleen de eerste coronafase (1 juni 2020) maar ook de huurbetalingsverplichting vanaf 1 juni 2020 een belangrijke rol. 

Corona-problematiek 

De corona-problematiek zal naar verwachting nog lange tijd in het centrum van Amsterdam worden gevoeld. Toeristen zullen naar verwachting voorlopig wegblijven. De hoge huurprijzen in het centrum van Amsterdam zijn afgestemd op intensieve voetgangersstromen gegenereerd door met name dagjesmensen en toeristen. De huurprijs is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Nu de situatie drastisch is gewijzigd en naar verwachting lange tijd zal voortduren hebben huurders de behoefte om in goed overleg met de verhuurder te treden en nieuwe afspraken te maken over de hoogte van de huur. 

Verloedering van de binnenstad Amsterdam 

Veel ondernemers hebben in de loop der jaren veel geïnvesteerd en een bedrijf opgebouwd dat zij niet zomaar willen verliezen. Daarnaast speelt er nog een veel groter belang, namelijk het belang van het behoud van de stad zoals zij is. Er moet voorkomen worden dat de levendige winkelstraten van Amsterdam straks doodbloeden en het nieuwe straatbeeld er een wordt van gesloten winkels met dichte rolluiken. De bedrijven die niet omvallen zijn vaak juist de minder "leuke". Dit trekt daarnaast ook criminele ondernemers aan. Dat moet je als stad niet willen. Gevreesd wordt voor ernstige verloedering van de binnenstad Amsterdam die wij nog kennen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. 

Collectieve belangen behartigen 

Het initiatief om deze stichting op te zetten komt voort onvrede bij veel Amsterdamse ondernemers. Zij herkennen het beeld niet dat in de media wordt geschetst waarin wordt gesuggereerd dat verhuurders in de meeste gevallen juist een passende regeling met de huurders hebben getroffen. De bestaande belangenverenigingen zien ofwel op een deel van de ondernemers in de binnenstad (een of enkele branches) of hebben tevens verhuurders onder hun leden. 

De stichting stelt zich ten doel om de belangen te behartigen van ondernemers/huurders in het centrum van Amsterdam ten opzichte van (organisaties van) verhuurders, individuele verhuurders, maar ook ten opzichte van de gemeente Amsterdam alsook de politiek in Den Haag. 

Actie ondernemen 

De stichting is ten tijde van haar oprichting van mening dat Den Haag nog onvoldoende actie onderneemt om de belangen van huurders te dienen. Weliswaar zijn verhuurders eerder opgeroepen om met huurders aan tafel te gaan, maar dit heeft voor de ondernemers in het centrum van Amsterdam nog niet tot een reëel resultaat geleid. Organisaties van verhuurders en huurders hebben wel een ‘steun akkoord’ bereikt, maar dit is niet afdwingbaar. Daarnaast ziet deze regeling enkel op de eerste drie maanden van de coronacrisis (fase 1), maar niet op de periode daarna. Het is dus tijd voor een actie! 

Haalbare huurprijzen en huurprijsadviezen 

De stichting zal meedenken over een haalbaar huurprijsniveau voor de toekomst waarbij wordt gekeken naar de belangen van de huurders en verhuurders. 
De stichting stelt zich ook ten doel om de kleine lokale ondernemer niet de dupe te laten zijn van de torenhoge huurprijzen in Amsterdam. Het wettelijk systeem van huurprijsbescherming en huurprijsherziening volstaat daarbij niet meer. Immers is dit gebaseerd op de huurprijs in de vergelijkbare bouwkundige omgeving in de afgelopen vijf jaar. 

Onderzoek 

De stichting doet onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor de ondernemers in de binnenstad van Amsterdam. Aan de hand van enquêtes/onderzoek zal de stichting, zoveel mogelijk per deelgebied (wijk/winkelstraat) en mogelijk ook per branche, in kaart brengen wat de lokale coronaeffecten zijn, in hoeverre ondernemers een regeling hebben kunnen treffen met de verhuurders en wat de inhoud van een dergelijke regeling is. Ook wordt in opdracht van de stichting onderzoek gedaan naar een nieuw systeem van huurprijsvorming wat op de lange termijn zowel de belangen van de verhuurders als de huurders dient. 

Daarbij zullen verschillende toekomstige huurprijsmodellen worden ontwikkeld (o.a. omzet gerelateerde huurprijs). De inhoud van deze modellen zal mede afhankelijk zijn van de uitkomsten van het onderzoek/enquête per deelgebied en/of branche.